Στην παγκόσμια Έκθεση για τη μουσική βιομηχανία MIDEM 2017 που διοργανώθηκε στις Κάννες, 6-9 Ιουνίου, συμμετείχε φέτος το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο εκπροσωπήθηκε από την προϊσταμένη του Τμήματος Μουσικής (Δ/νση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής) κα. Πολυξένη Λιβά και την κα. Ευδοξία Σπυριδάκη.
Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ συμμετείχε στην Έκθεση, ως φιλοξενούμενη του ΥΠΠΟΑ στο ελληνικό περίπτερο και εκπροσωπήθηκε από την κα. Ηλιάννα Αντωνίου, υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων. Ως επισκέπτες στην Έκθεση συμμετείχαν και εκπρόσωποι ελληνικών δισκογραφικών εταιριών, εκδοτικών εταιριών, φορέων συλλογικής διαχείρισης, μεμονωμένοι καλλιτέχνες, αλλά και σπουδαστές.
Οι συνεργάτες του Υπουργείου ενημέρωναν τους επισκέπτες σχετικά με την εν γένει δραστηριότητά του και τους φορείς που το ίδιο εποπτεύει και διαμοίρασαν ενημερωτικό φυλλάδιο. Η κα. Αντωνίου πραγματοποίησε μία σειρά από προγραμματισμένες και έκτακτες συναντήσεις με στελέχη αντίστοιχων Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης της Ευρώπης, ανεξάρτητους εκδότες μουσικής, παραγωγούς, πολλούς καλλιτέχνες και παράγοντες του κλάδου της βιομηχανίας, οι οποίοι ενημερώθηκαν αναλυτικά για τη δραστηριότητα του Οργανισμού, το ρεπερτόριο και τις υπηρεσίες που παρέχει, καθώς και το γενικότερο τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα σήμερα. Κατά τη διάρκεια της MIDEM, έγινε γνωστή η εισδοχή της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ αρχικά στη CISAC και πολλοί εκπρόσωποι οργανισμών και φορέων έσπευσαν στο ελληνικό περίπτερο να υποβάλουν τα συγχαρητήριά τους στην εκπρόσωπο του Οργανισμού.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν τόσο οι επιμέρους συναντήσεις, ομιλίες και τα θεματικά σεμινάρια για την προώθηση της μουσικής μέσα από τα νέα ψηφιακά κανάλια, οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες ανάδειξης ανερχόμενων καλλιτεχνών και επιχειρηματιών του κλάδου, όσο και το Συνέδριο για την Πνευματική Ιδιοκτησία (Copyright Summit) που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της έκθεσης, παρουσία Ευρωπαίων αξιωματούχων και παραγόντων από όλον τον κλάδο της μουσικής βιομηχανίας, στο οποίο παραβρέθηκε η νέα Υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας κα. Francoise Nyssen που παρέθεσε σχετική ομιλία.
Η κα. Nyssen τόνισε ότι η δημιουργία είναι εγγύηση για την ελευθερία της έκφρασης και την πολιτισμική πολυμορφία στην Ευρώπη και ότι εν όψει της εναρμόνισης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την πνευματική ιδιοκτησία, η Γαλλία θα κινηθεί ιδιαίτερα δυναμικά υπέρ της προστασίας των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων. Παρών ήταν και ο κ. Andrew Jenkins από τη Universal Music Publishing, ο οποίος επισήμανε ότι οι δημιουργοί θα έπρεπε να αμείβονται δικαιότεροι από τις ψηφιακές μουσικές υπηρεσίες, από τις οποίες κερδοσκοπούν μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες -πάροχοι υπηρεσιών στο διαδίκτυο.
Ποια είναι η MIDEM
Η MIDEM αποτελεί την κορυφαία διεθνή έκθεση για τους επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας, η οποία είναι αφιερωμένη σε ένα νέο μουσικό οικοσύστημα που περιλαμβάνει πάνω από 5.500 εκθέτες από 75 χώρες του κόσμου, συνέδρια, διαγωνισμούς, εκδηλώσεις διασύνδεσης, καθώς και ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών. Είναι το μέρος όπου δημιουργοί, παραγωγοί, τεχνολογίες αιχμής, εταιρίες και ταλέντα συναντώνται για να ανανεώσουν δυναμικά τη γεμάτη πάθος σχέση των ανθρώπων με τη μουσική, να επηρεάσουν καθοριστικά τις μουσικές τάσεις των ακροατηρίων και να διαμορφώσουν νέους επαγγελματικούς συνδέσμους.
Τα τελευταία πέντε χρόνια η MIDEM έχει χαράξει μία πορεία εξέλιξης ως μία πλατφόρμα σύναψης συμφωνιών μοναδικής εμβέλειας, ενθαρρύνοντας τη διασύνδεση μεταξύ των εκπροσώπων από όλο τον μουσικό κλάδο διεθνώς: στελέχη πολυεθνικών ή ανεξάρτητων δισκογραφικών εταιριών, εκδότες, διανομείς, καλλιτέχνες, μάνατζερς, πολιτικοί αξιωματούχοι, επιφανείς ειδήμονες της νέας τεχνολογίας και νέοι επιχειρηματίες της μουσικής βιομηχανίας.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδραστική μουσική αγορά με επίκεντρο τον σύγχρονο ελληνικό ήχο της pop, rock, indie, jazz, world και electronica μουσικής, με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της Αυτοδιαχείρισης.
Πολλές και σημαντικές επαφές και συναντήσεις έγιναν για την ΑΥΤΟΔΙΑΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, στο πλαίσιο της MIDEM που διοργανώθηκε 5-8 Ιουνίου στις Κάννες και φιλοξένησε πάνω από 4.800 συμμετοχές.