top
AUTODIA EVENT

INFO

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ στη WOMEX ΄16

Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, 19-23 Οκτωβρίου

 

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ / autodia, ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά με ξεχωριστό περίπτερο στη μεγάλη διεθνή έκθεση WOMEX που φιλοξενεί μουσικές του κόσμου και που φέτος πραγματοποιείται στο Σαντιάγκο ντε Κομποστέλα της Ισπανίας (Cidade da Cultura), από 19 έως 23 Οκτωβρίου. Κάθε χρόνο στη WOMEX συμμετέχουν πάνω από 2.500 άτομα από 90 χώρες του κόσμου, ενώ η περσινή διοργάνωση φιλοξένησε 680 εκθέτες.

Η ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ / autodia παρακολουθεί με ενδιαφέρον κάθε χρόνο τις δύο μεγάλες διεθνείς εκθέσεις μουσικής, τη MIDEM -η οποία πραγματοποιείται μόνιμα στις Κάννες- και τη WOMEX, αναζητώντας νέες δυνατότητες συνεργασίας για την προώθηση του ρεπερτορίου της. Στο περίπτερο της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τους δημιουργούς και το ρεπερτόριο που εκπροσωπεί, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την πνευματική ιδιοκτησία στην Ελλάδα, τη δημόσια εκτέλεση, τα μηχανικά δικαιώματα και την αδειοδότηση. Ως οργανισμός, έχει συμμετάσχει άλλες δύο φορές στη WOMEX (Θεσσαλονίκη ΄12 και Cardiff ΄13).

Πρόκειται για μία μοναδική συνάντηση, μια αληθινή γιορτή, η οποία φέρνει σε επαφή καλλιτέχνες και επαγγελματίες από τον χώρο της folk, της παραδοσιακής και της ethnic μουσικής, μέσα από συναυλίες, θεματικές ημερίδες, συνέδρια και προβολές μουσικών ντοκιμαντέρ. Είναι μία ευκαιρία διασύνδεσης, προώθησης και πολιτιστικής ανταλλαγής για μουσικούς, εκδότες μουσικής, διοργανωτές συναυλιών, μάνατζερς, διανομείς, παρόχους ψηφιακού περιεχομένου και εκπροσώπους δισκογραφικών εταιριών, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.

Κάθε χρόνο η WOMEX πραγματοποιείται και σε ένα άλλο μέρος. Φέτος, όμως, η έκθεση επιστρέφει στην πρωτεύουσα της Γαλικίας, στο δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, όπου είχε φιλοξενηθεί το 2014 με μεγάλη επιτυχία · ένα μέρος που επί αιώνες υπήρξε θρησκευτικός προορισμός για χιλιάδες προσκυνητές, μέσω του περίφημου δρόμου του Αγίου Ιακώβου (El Camino de Santiago). Το ιστορικό, δε, κέντρο της πόλης έχει κηρυχθεί από την UNESCO μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελώντας συμβολικό, γεωγραφικό σημείο πίστης, στοχασμού και πολιτιστικής ανταλλαγής, με σημαντικά πανεπιστήμια που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα.

Η πολιτιστική ποικιλομορφία, οι διαφορετικοί ήχοι, τα χρώματα και το κλίμα της Ιβηρικής χερσονήσου θα αναδειχθούν στην Τελετή Έναρξης της φετινής διοργάνωσης, με τη συναυλία πέντε καλλιτεχνών/συνόλων που θα παρουσιάσουν μια γεύση από όλα τα μουσικά ιδιώματα της Γαλικίας, της Αραγωνίας, της Χώρας των Βάσκων και της Καταλονίας.

Οι διαφορετικές γλώσσες, οι επιρροές από άλλες κουλτούρες και οι διαφορετικές ταυτότητες, ως ένδειξη του πλούτου και της διαφορετικότητας της περιοχής, κάτι σαν την κουζίνα της με τον επίσημο ισπανικό μεζέ, τα tapas, σηματοδοτούνται ακριβώς από τον γενικό τίτλο «Music Tapas Menu». Την ευθύνη της εναρκτήριας τελετής έναρξης του WOMEX ’16 έχει ο  Γαλικιανός μουσικός και παραγωγός Pedro Pascual.

Οι ζωντανές εμφανίσεις καλλιτεχνών απ’ όλον τον κόσμο αποτελούν τον πυρήνα της WOMEX, οι οποίες φέτος ενισχύονται από τη θεματική σκηνή «Atlantic Connections», με εννέα καλλιτέχνες/σχήματα σε μουσικούς διαλόγους από τη Χιλή, τη Μοζαμβίκη, την Αργεντινή, το Περού, τη Γουινέα και την Ισπανία. Σειρά θα έχει το «DJ Summit», όπου επαγγελματίες και μουσικοί αναζητούν ήχους για νυχτερινά κέντρα διασκέδασης και ηλεκτρονική μουσική απ΄ όλον τον κόσμο.  Τη διοργάνωση κλείνει η Τελετή Απονομής Βραβείων σε διακεκριμένους καλλιτέχνες από ειδική επιτροπή, με βάση υψηλά κριτήρια, όπως η καλλιτεχνική αρτιότητα, η κοινωνική απήχηση, η εμπορική επιτυχία και οι τυχούσες πολιτικές διαστάσεις του έργου τους, τα επιτεύγματα ζωής τους κ.ά.

Εκτός, όμως, από τις συναυλίες στις επτά επίσημες μουσικές σκηνές της διοργάνωσης, φιλοξενούνται σε όλη την πόλη και οι OffWOMEX εμφανίσεις καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν έτσι τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, εκτός της επίσημης επιλογής της επιτροπής.

Δε λείπουν και οι θεματικές ημερίδες/συζητήσεις των επαγγελματιών του κλάδου διεθνώς (17 συνολικά φέτος), εκ των οποίων ξεχωρίζουν οι εξής: «Οι Λατινοαμερικανοί στο δίκτυο της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας», «Γυναίκες του κόσμου στο παγκόσμιο μουσικό δίκτυο», καθώς και μια ενότητα για το περίφημο «Brexit» και τις επιπτώσεις του για το μέλλον της παγκόσμιας μουσικής.

Η αυξημένη, όμως ζήτηση του κοινού και των επαγγελματιών του μουσικού ντοκιμαντέρ οδήγησε τους διοργανωτές του WOMEX στην απόφαση να διαθέσουν για πρώτη φορά όλο το πρόγραμμα των προβολών ανοιχτά στο κοινό. τις βραδινές ώρες, στο πλαίσιο των νέων «WOMEX Film Nights», στο Museo das Peregrinacións e de Santiago. Παράλληλα, οι WOMEXicans, όπως λένε τους εγγεγραμμένους συμμετέχοντες της WOMEX, θα παρακολουθήσουν τις ταινίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, στη Cidade da Cultura. Οι προβολές αυτές συμπληρώνονται από τη θεματική συνεδρία «Hand-On Music Films» που διερευνά τις δυνατότητες προσέγγισης νέων ακροατηρίων και αγορών, όπου οι ίδιοι οι σκηνοθέτες θα παραβρεθούν για να μιλήσουν για τις ταινίες τους.

Έμπειρός διοργανωτής της έκθεσης είναι η γερμανική Piranha Arts, σε συνεργασία, φέτος, με την ισπανική εταιρία Nordesía Producións. Το ραντεβού για το επόμενο WOMEX ορίστηκε ήδη στο Κατοβίτσε της Πολωνίας, 25-29 Οκτωβρίου.

Την ευθύνη του περιπτέρου της ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ στη WOMEX θα έχουν η Ηλιάννα Αντωνίου, υπεύθυνη Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων και ο Αναστάσης Γρίβας, υπεύθυνος Μουσικού Αρχείου .

Περισσότερα:

http://www.womex.com/about/womex

Κατεβάστε όλο το πρόγραμμα του WOMEX εδώ

Η WOMEX σε αριθμούς

  • 22 χρόνια ζωής
  • 500 συμμετέχοντες
  • 60 μουσικές δράσεις στο πλαίσιο των Ζωντανών Εμφανίσεων (WOMEX Showcase Festival)
  • 7 μουσικές σκηνές
  • 90 χώρες
  • 680 εκθέτες
  • 20 ομιλητές, ειδήμονες και σύμβουλοι
  • 5 μέρες & νύχτες στα Film Showcases και στα ‘WOMEX Film Nights’


ΠΑΡΟΜΟΙΑ EVENTS
22-25 Νοεμβρίου 2018

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδραστική μουσική αγορά με επίκεντρο τον σύγχρονο ελληνικό ήχο της pop, rock, indie, jazz, world και electronica μουσικής, με την υποστήριξη και τη συμμετοχή της Αυτοδιαχείρισης.

Κάννες, 5-8/6

Πολλές και σημαντικές επαφές και συναντήσεις έγιναν για την ΑΥΤΟΔΙΑΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, στο πλαίσιο της MIDEM που διοργανώθηκε 5-8 Ιουνίου στις Κάννες και φιλοξένησε πάνω από 4.800 συμμετοχές.