top
AGENDA
ΔΩΣΕ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
2 & 9 ΦΕΒΡ

INFO

Δημήτρης Μυστακίδης - "Εγκλήματα στο ρεμπέτικο"

Σταυρός του Νότου Plus

Σάββατο 2 & 9 Φεβρουαρίου

 

Ποιός σκότωσε τον Σακαφλιά? Αργιλέ μου γιατί σβήνεις? Τι γυρεύουν οι μπάτσοι τέτοια ώρα? Γιατί αντιλαλούν οι φυλακές?

Σε αυτά και άλλα τέτοια βασανιστικά ερωτήματα έρχεται να απαντήσει φέτος το χειμώνα ο Δημήτρης Μυστακίδης. Και μαζί μ' αυτά, να φωτίσει μεγάλα εγκλήματα που συντάραξαν την Ελλάδα του Μεσοπολέμου και που καταγράφηκαν με τον πιο γλαφυρό τρόπο μέσα από ρεμπέτικα τραγούδια.

Εγκλήματα πάθους και τιμής, παρανομίες και προσωπικές διαμάχες του τότε, θα δημιουργήσουν στο σήμερα μια ξεχωριστή φιλμ νουάρ ατμόσφαιρα, μεταφέροντας το πάντα επίκαιρο μήνυμα του ρεμπέτικου.

Για μια εμπεριστατωμένη και σε βάθος έρευνα, ο πολυοργανίστας Δημήτρης Μυστακίδης, πέρα από τη λαϊκή κιθάρα που τον συνόδευε αποκλειστικά ως σήμερα, φέρνει στη σκηνή και άλλα μουσικά όργανα και υπόσχεται να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση.

Δημήτρης Μυστακίδης: κιθάρα, μπουζούκι, λαούτο και τραγούδι
Ιφιγένεια Ιωάννου: κανονάκι και τραγούδι
Δημήτρης Παππάς & Γιώργος Τσαλαμπούνης: κιθάρα, μπαγλαμά και τραγούδι
Σάκης Καρακώστας: βιολί
Δημήτρης Τσεκούρας: κοντραμπάσο
Γιάννης Ταβουλάρης: ηχοληψία

 

Δημήτρης Μυστακίδης (24/1/2019):

"Κατά τη διάρκεια της έρευνας που έγινε για την παράσταση "Εγκλήματα στο ρεμπέτικο", εντόπισα τέσσερα τραγούδια που έχουν γραφτεί για τη δολοφονία του Αθανασόπουλου.
Το πιο γνωστό απ' όλα είναι η "Κακούργα πεθερά" του Ιάκωβου Μοντανάρη, που ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1931 με ερμηνευτή τον Αντώνη Νταλγκά και γνώρισε σημαντικές επανεκτελέσεις από σπουδαίους ερμηνευτές της εποχής: Νούρος, Εσκενάζυ, Μ. Πολίτισσα και Ζαχαρία Κασιμάτη. Το δεύτερο είναι το "Πεθερά και Φούλα στη φυλακή" του Τέτου Δημητριάδη, το τρίτο η “Δίκη της πεθεράς" για το οποίο δεν μπόρεσα να βρω κανένα στοιχείο και το τέταρτο "Το παράπονο του Μοσκιού" του Νίκου Στάθμα σε στίχους Μίνωα Μάτσα. Τα πρώτα δύο είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Αυτά που δεν μπόρεσα να βρω, ήταν το "Παράπονο του Μοσκιού" και η "Δίκη της πεθεράς".
Μετά από παρέμβαση του Νίκου Διονυσόπουλου, "Το παράπονο του Μοσκιού" βρέθηκε μισό στο αρχείο του συλλέκτη Ηλία Μπαρούνη και οι στίχοι στο βιβλίο του Παναγιώτη Κουνάδη για τον Μίνωα Μάτσα.
Έκανα λοιπόν μία προσπάθεια ανασύστασης του τραγουδιού, με υποθετικό φινάλε βέβαια, μιας και αυτό δεν υπήρχε στην ηχογράφηση που έχω στην διάθεση μου, με σκοπό να υπάρχει έστω σαν άκουσμα, σε όποιον τυχόν ενδιαφέρεται και πάντα με το σκεπτικό ότι η γνώση πρέπει να μοιράζεται."


ΠΑΡΟΜΟΙΑ EVENTS
22&23 ΝΟΕ
"Μεγάλος Αιρετικός"

Το Δεύτερο Μέρος του κύκλου «Μεγάλος Αιρετικός» παρουσιάζει ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

18 ΝΟΕ
Shine a light

Ο βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης έρχεται στην Ελλάδα για μία μοναδική συναυλία στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του «Shine a light World Tour».