top
AGENDA
ΔΩΣΕ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
23 ΟΚΤ
Ιανός / Εκδόσεις Μετρονόμος

INFO

Ώρα:21.00
Δ/νση:Σταδίου 24, Αθήνα
Τηλ.:210 3217917
Είσοδος:Ελεύθερη

Πηγή Λυκούδη: "Ο πόνος όλου του κόσμου"

Εκδόσεις Μετρονόμος

 

Οι εκδόσεις Μετρονόμος παρουσιάζουν το CD - βιβλίο «Ο πόνος όλου του Κόσμου». Η συνθέτις Πηγή Λυκούδη μελοποιεί ποίηση του Γιωσέφ Ελιγιά και του Πάουλ Τσέλαν. Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου. Αφηγείται ο Γρηγόρης Βαλτινός

Ομιλητές:

Ιωάννα Αβραμίδου, φιλόλογος - μεταφράστρια
Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, καθηγήτρια πανεπιστημίου - ερευνήτρια του Ρωμανιώτικου Εβραϊσμού
Γιώργος Μονεμβασίτης, κριτικός – ιστορικός μουσικής
Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας - μεταφράστρια

Σε αυτό το CD συναντιούνται δύο μεγάλοι ποιητές, ο Ρωμανιώτης Γιωσέφ Ελιγιά (1901-1931) από τα Γιάννενα, με πολυδιάστατη προσφορά στα ελληνικά γράμματα καθώς και στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, και ο γερμανόφωνος Ρουμάνος Πάουλ Τσέλαν (Paul Celan, 1920-1950), επιζήσας του Ολοκαυτώματος, ένας από τους κορυφαίους μεταπολεμικούς ποιητές του 20ού αιώνα.

Το έργο των δύο ποιητών, μέσα από τον «Πόνο όλου του Κόσμου», μελοποιημένο με ευαισθησία από την Πηγή Λυκούδη, λειτουργεί σαν καταγγελία ενάντια στη βία, το ρατσισμό και τη βαρβαρότητα. Αποτελεί μια αντίδραση στο σήμερα, όπου η καθημερινότητα, διεθνώς, χαρακτηρίζεται από την απαξίωση των θεσμών και της ανθρώπινης υπόστασης, την υποβάθμιση ιστορικών γεγονότων και πράξεων μαζικής εκτεταμένης βίας που έχουν χαρακτηριστεί ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

 

 

 

 

 

 

 


ΠΑΡΟΜΟΙΑ EVENTS
22&23 ΝΟΕ
"Μεγάλος Αιρετικός"

Το Δεύτερο Μέρος του κύκλου «Μεγάλος Αιρετικός» παρουσιάζει ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

18 ΝΟΕ
Shine a light

Ο βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης έρχεται στην Ελλάδα για μία μοναδική συναυλία στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του «Shine a light World Tour».