top
AGENDA
ΔΩΣΕ ΑΞΙΑ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
21 ΣΕΠΤ
Outlandish Recordings

INFO

Λάκης Τζήμκας: «The meeting»

Outlandish Recordings

 

Το νέο προσωπικό cd του Λάκη Τζήμκα με τίτλο «The meeting» που κυκλοφορεί από την «Outlandish Recordings» της Massive Productions, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του συνθέτη και μπασίστα με τον Mark Whitfield, έναν από τους σημαντικότερους μουσικούς της τζαζ της δεκαετίας του '90, και όχι μόνο, και κινείται στο ύφος της mainstream και της μοντέρνας jazz. Όλες οι συνθέσεις είναι του Λάκη Τζήμκα για τρίο, καθώς και τρεις συνθέσεις για σόλο κοντραμπάσο.

Το Trio Lakis Tzimkas αποτελείται από τους Mark Whitfield στην κιθάρα, Λάκη Τζήμκα στο κοντραμπάσο και Χρήστο Γερμένογλου στα τύμπανα.

Διανομή: ΕΜΣΕ Πολιτιστική Δράση

 

Βιογραφικό

Ο Λάκης Τζήμκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Κοζάνη. Από μικρή ηλικία παίρνει τα πρώτα μαθήματα μουσικής στο πιάνο και  14 χρονών καταλήγει στο ηλεκτρικό μπάσο. Ιδρύει τους  Social Squash, μία punk μπάντα με βάση την Κοζάνη και πολλές συναυλίες σε όλη τη δυτική  Μακεδονία, που κράτησε ως το 1988.

Πρώτες του σπουδές στο ηλεκτρικό μπάσο, είναι στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης με τον Μανώλη Σιδερίδη και τον Ανδρέα Πέττα, την περίοδο 1988-1991. Το 1993 παίρνει το δίπλωμά του από το Τ.Ε.Ι. Λάρισας στο τμήμα τουριστικών επιχειρήσεων. Αμέσως μετά, από τον Οκτώβριο του 1995 ξεκινάει σπουδές, στο jazz τμήμα του Κρατικού Αυστριακού πανεπιστημίου, KUNST UNIVERITAT GRAZ. Εξειδικεύεται στο jazz-κοντραμπάσο, με καθηγητή τον Wayne Darling. Στο κλασσικό κοντραμπάσο κάνει μαθήματα με τον Ewald Zimmerman της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ραδιοφώνου της Βιέννης (ORF).

Τον Ιούνιο του 2000 έλαβε το δεύτερο δίπλωμα (master) στο τζαζ κοντραμπάσο από το Πανεπιστήμιο μουσικής του Graz της Αυστρίας, καθώς και στη Βιέννη, στο American Institute of Music (A.I.M.) -ηλεκτρικό μπάσο- όπου αποκτά το professional diploma. Καθηγητές του ήταν οι Angus Thomas, Jonas Helborg και David Friesen. Σπούδασε, επίσης, στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τον Ευγένιο Πολίτη 2003-2007, με ειδίκευση στο κλασικό κοντραμπάσο, καθώς και τζαζ κοντραμπάσο στο Πανεπιστήμιο μουσικής του Graz της Αυστρίας (master).

Εχει συνεργαστεί με πολύ σπουδαίους μουσικούς της jazz όπως Sheila Jordan, Mark Murphy, Fritz Pauer, Milcho Leviev, Chico Freeman, Alan Jones, Angus Thomas, Rick Margitza, Ed Neumeister, Chicko Freeman, Christos Rafalides, Jeff Boudreaux, Sanni Orasmaa, Michel Hatzigeorgiou, James Carter, Uli Rennert, Andy Sheppard, Danny Hayes, Rex Richardson, Adam Nussbaum, Greg Hutchinson, Clyde Stubblefield, Joris Dudli, Wayne Brasel, Ron Petrides, Henry Robinett Jon Hendricks, Mordy Ferber, Richie Morales, Airto Moreira, Glen Ferris, Chuck Manning, Tony Lakatos, Theodosii Spassov, Venchi Blagoev, Σάκη Παπαδημητρίου και άλλους.

Έχει παίξει σε jazz clubs και festivals όπως Porgy and Bess(Βιέννη), Orpheum (Graz), Β flat (Berlin) Oudeya jazz festival (Μαρόκο), Warsaw summer jazz days (Πολωνία), Bansko jazz festival, Plovdiv jazz festival (Βουλγαρία), Σάνη jazz festival, Σαντορίνη τζαζ φεστιβάλ, San Luis Potosi (Μεξικό) Nis jazz festival (Σερβία) euro jazz festival (Αθήνα)  και σε άλλα φεστιβάλ σε Σλοβακία, Τσεχία, Σλοβενία, Ελβετία, Ολλανδία.

Έχει διδάξει το 2000-2010 στο ωδείο Φίλιππος Νάκας ηλεκτρικό και κοντραμπάσο, τζαζ σύνολα και τζαζ αρμονία , στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Θεσσαλονίκης, 2003-2005 στο τζαζ τμήμα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο τζαζ κοντραμπάσο2005-2008 και στο Μουσικό Γυμνάσιο- Λύκειο Σερρών 2009-2012 κλασικό κοντραμπάσο. Από το Σεπτέμβριο του 2012 διδάσκει ηλεκτρικό μπάσο, κοντραμπάσο, θεωρία της τζαζ και μουσικά σύνολα τζαζ στο Σύγχρονο Ωδείο Θες/νίκης.

Έχει ηχογραφήσει για παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και μουσική του, μαζί με το trio Balkano, χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Κάτω από το σεντόνι» που προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2005. Με το  trio Balkano  συμμετέχουν στο ντοκιμαντέρ «Θεσσαλον-ήχοι» που προβλήθηκε στο διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Δισκογραφικές δουλειές:

FATON M MACULA / I REMEMBER YOU (1998)

KRZYSTOFA GORNIAK-LAKIS TZIMKAS -TALES (2000)

BLUE TRAIN with Wayne Brasel / Sky Paths (2002)

SNOOPY’S LOVE / Humans On Mother Earth are H.(O.M.)E.(2003)

LAKIS TZIMKAS / DIFFERENT FACES (2004)

TERRA INCOGNITA / TERRA INCOGNITA II (2005)

APOPSIS TRIO / EPIROES (2005)

TRIO BALKANO / SOME TIME AGO (2006)

TILEMACHOS MOUSSAS / SWAN DRIP(2006)

FREECALL / MONTAGE FOR THE LOST TIME (2006)

BASS to BASS (2007)

PLAN 3 (2013)

 

 

 

 

 

 

 

 


ΠΑΡΟΜΟΙΑ EVENTS
22&23 ΝΟΕ
"Μεγάλος Αιρετικός"

Το Δεύτερο Μέρος του κύκλου «Μεγάλος Αιρετικός» παρουσιάζει ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

18 ΝΟΕ
Shine a light

Ο βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης έρχεται στην Ελλάδα για μία μοναδική συναυλία στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας του «Shine a light World Tour».